Wednesday, April 9, 2014

Carl Timoleon von Neff

Eelmisel aastal osalesin vene keele olümpiaadil, kus pidi valmistama esituse. Ma valisin oma esituse teemaks Eesti kunstnikud, kes on seotud Venemaaga. Üks nendest kunstnikest oli Carl Timoleon von Neff. Sellepärast torkaski kohe Neffi looming mulle silma, kui ma KUMU-s sõpradega seiklesin.

Carl Timoleon von Neffist

Carl Timoleon von Neff sündis aastal 1804 . Carl Timoleon von Neff oli väga andekas kunstnik ja juba 27 aastaselt sai ta tsaar Nikolai I esimeseks õukonna kunstnikuks. Neff suri aastal 1877 omades Anna ordenit, Stanislavski ordenit, Vladimiri tähte ja salanõuniku tiitlit.

Eesti naine lapsega
 Neffi pilt "Eesti naine lapsega" kujutab eesti talunaist oma lapsega. Pilt on hästi tehtud. Kõige rohkem jäi mulle silma muidugi selle pildi raam, kuna see on palju uhkem kui pilt ise. Pilt ise on tehtud akadeemilises stiilis, proportsioonid, valgustus ja varjud on kõik korrektsed. Mingeid emotsioone ega küsimusi see pilt minus ei tekitanud.



Üllatus
 Neffi pilt "Üllatus" on pilt noormehest ja kahest tütarlapsest. Ei ole kindel, kuid arvan, et tegemist on Eesti rahvusest naistega, kuna nende riietus meenutab Eesti rahvariietust. Samuti pilt ei tekitanud otseseid emotsioone, kuid maalikunsti mõte 19.saj alguses ei olnudki emotsioonide tekitamine, vaid pigem maali oskuste näitamine.



Eesti naine kanu söötmas
Neffi maal "Eesti naine kanu söötmas" oli esimene maal, mis oli maalitud Eesti talunaisest. Maal kujutab Eesti naiste iludust ja töökust samal ajal.


Neffi looming oli väga rangelt akadeemiline, pildi taga mingeid erilisi sõnumeid ei peitu, kuid niisama vaadata on neid mõnus. Neff oli esimene kunstnik, kes hakkas maalima Eesti rahvusest naisi, näidates nende ilu ja töökust. Üldiselt Neffi looming ei kuulu minu lemmikute hulka, kuid arvan, et ta oli tunnustust väärt ja see tõttu tegingi selle blogi Neffi kohta.


No comments:

Post a Comment